Wykonanie
Składniki:* Na spód tarty– 150g
margaryny– 1 łyżka
śmietany 18%– 250g
mąki– 1
jajko– łyżeczka
soli* Farsz– 450g
mięsa mielonego– 4 większe
pieczarki– 1
cebula– ząbek
czosnku– dowolne
przyprawy ( u mnie:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
zioła prowansalskie )– 3
jajka– 150ml
mleka–
ser żółty na wierzch ( starty, bądź plastry )Przygotowanie:* Na początek przygotowujemy spód tarty, a jak to zrobić zerknijcie tutaj i wkładamy ją do lodówki.* Następnie robimy farsz. Podsmażamy
cebulę i
czosnek na patelni z odrobiną
oleju, wrzucamy
pieczarki pokrojone w plastry i smażymy aż odparują
wodę, dodajemy
mięso,
przyprawy i smażymy aż
mięso nabierze ładnego, brązowego koloru. Gotowy farsz odstawiamy na chwilę.* Ciasto na spód tarty wyciągamy z lodówki, wałkujemy na cienki placek i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13 minut.W tym czasie łączymy
jajka z
mlekiem, ewentualnie z odrobiną
soli i
pieprzu ( u mnie był jeszcze
szczypior, ale to już indywidualna sprawa ).* Po 13 minutach wyciągamy upieczony spód z piekarnika, wykładamy na nim
mięso i polewamy
jajkami rozbełtanymi z
mlekiem.Teraz ponownie do piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem posypujemy
serem żółtym, lub układamy plastry.Po wyjęciu gotowej już, upieczonej tarty
mięsnej, dobrze jest odczekać z 10 min. zanim zaczniemy ją kroić. Smacznego :)
Kategorie: