ßßß Cookit - przepis na Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami

Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
* Na spód tarty
– 150g margaryny
– 1 łyżka śmietany 18%
– 250g mąki
– 1 jajko
– łyżeczka soli
* Farsz
– 450g mięsa mielonego
– 4 większe pieczarki
– 1 cebula
– ząbek czosnku
– dowolne przyprawy ( u mnie: sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie )
– 3 jajka
– 150ml mleka
ser żółty na wierzch ( starty, bądź plastry )
Przygotowanie:
* Na początek przygotowujemy spód tarty, a jak to zrobić zerknijcie tutaj i wkładamy ją do lodówki.
* Następnie robimy farsz. Podsmażamy cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oleju, wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry i smażymy aż odparują wodę, dodajemy mięso, przyprawy i smażymy aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru. Gotowy farsz odstawiamy na chwilę.
* Ciasto na spód tarty wyciągamy z lodówki, wałkujemy na cienki placek i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13 minut.
W tym czasie łączymy jajka z mlekiem, ewentualnie z odrobiną soli i pieprzu ( u mnie był jeszcze szczypior, ale to już indywidualna sprawa ).
* Po 13 minutach wyciągamy upieczony spód z piekarnika, wykładamy na nim mięso i polewamy jajkami rozbełtanymi z mlekiem.
Teraz ponownie do piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem posypujemy serem żółtym, lub układamy plastry.
Po wyjęciu gotowej już, upieczonej tarty mięsnej, dobrze jest odczekać z 10 min. zanim zaczniemy ją kroić. Smacznego :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/tarta-z-miesem-mielonym-i-pieczarkami