ßßß
Roladki drobiowe u Nas w domu goszczą bardzo często i mimo, iż ich głównym wypełnieniem jest mało lubiany szpinak, to Moi Panowie pochłaniają je w tempie ekspresowym :)Składniki:– 4 pojedyncze filety z kurczaka– 200g szpinaku mrożonego ( lub świeżego jeśli ktoś dysponuje takim i woli )– 4 plasterki sera żółtego– 4 plasterki dowolnej wędliny– ząbek czosnku– 1 jajko– sól, świeżo zmielony pieprz– bułka tarta do panierowania– 4 wykałaczkiPrzygotowanie:* Przygotowanie roladek zaczynamy od rozbicia naszych filetów na cienkie kotlety, oraz oprószenia ich solą i pieprzem z każdej strony. Zostawiamy na chwilę.* Szpinak przekładamy do garnka i na małym ogniu rozmrażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy do przestygnięcia.* Ostudzony szpinak rozsmarowujemy na całej powierzchni filetów, na to układamy ser żółty i wędlinę. Ostrożnie zawijamy i spinamy wykałaczką, by podczas smażenia roladki nam się nie rozwinęły.* Każdą roladkę obtaczamy w rozkłóconym jajku, oraz bułce i smażymy na złoty kolor, na niewielkiej ilości oleju.dania z kurczaka, dania ze szpinakiemKategorie: