ßßß
Lasagne ( lazania ) wydaje się bardzo skomplikowana i trudna w przygotowaniu. Zniechęcić może Was też długa lista składników i opis wykonania, ale w rzeczywistości jest całkiem inaczej. Robi się ją przyjemnie, łatwo i w miarę szybko, bo kiedy jeden sos nam się robi, my w tym czasie możemy zająć się resztą i później tylko całość wkładamy do piekarnika :)Składniki:Sos bolognese:500g mięsa mielonego2 puszki pomidorów w puszce3 ząbki czosnku1 duża cebula ( ja dałam pół na pół z czerwoną )1 większa marchewka4 pieczarki ( opcjonalnie )szklanka bulionu ( u mnie wołowy z kostki )garść świeżej, posiekanej bazyliiłyżka ziół prowansalskich, oregano, sól i pieprz do smakuSos beszamelowy:5 łyżek masła5 łyżek mąkiokoło 400ml mlekasól, pieprz do smakuPozostałe:makaron lasagne ( 9 płatów )250g sera żółtego ( można zastąpić parmezanem )1 kulka mozarelliPrzygotowanie:Makaron gotujemy przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku ( każdy płat osobno, a jeżeli chcemy obgotować kilka na raz, musimy uważać by się nie posklejały ).Sos bolognese:Na odrobinie oliwy szklimy cebulę z marchewką. Po około 5 minutach dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki.Wlewamy do tego bulion, trzymamy na małym ogniu przez chwilę, by trochę odparował i dodajemy mięso.Smażymy przez 20 minut na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną, świeżą bazylię i przyprawiamy do smaku. ( Jeżeli sos będzie za rzadki, możemy przesiać do niego ok. 1 łyżkę mąki by lekko go zagęścić ).Sos beszamelowy:Masło rozpuszczamy w rondelku, tak by było płynne. Do rozpuszczonego masła, małymi partiami wsypujemy mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, do momentu aż wsypiemy całą mąkę ( zrobi się ładna zasmażka ).Całość smażymy przez około 2 minuty i zaczynamy wlewać małymi partiami mleko, cały czas mieszając trzepaczką, rozrabiając go i ewentualne grudki.Sos ściągamy z ognia i przyprawiamy do smaku.Przygotowanie lasagne:Naczynie żaroodporne smarujemy sosem beszamelowym.Układamy płaty makaronu ( 3 sztuki ).Na makaron dajemy połowę sosu bolońskiego, posypujemy połową mozarelli i 1/3 sera żółtego.Znowu układamy 3 płaty makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, wykładamy resztę sosu bolońskiego, drugą połowę mozarelli i drugą część sera żółtego.Ponownie układamy makaron, smarujemy go sosem beszamelowym i posypujemy resztą sera żółtego.Gotową lasagne wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut.dania z makaronem

Kategorie: