ßßß Cookit - przepis na Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

nazwa

Wykonanie

Lasagne ( lazania ) wydaje się bardzo skomplikowana i trudna w przygotowaniu. Zniechęcić może Was też długa lista składników i opis wykonania, ale w rzeczywistości jest całkiem inaczej. Robi się ją przyjemnie, łatwo i w miarę szybko, bo kiedy jeden sos nam się robi, my w tym czasie możemy zająć się resztą i później tylko całość wkładamy do piekarnika :)
Składniki:
Sos bolognese:
500g mięsa mielonego
2 puszki pomidorów w puszce
3 ząbki czosnku
1 duża cebula ( ja dałam pół na pół z czerwoną )
1 większa marchewka
4 pieczarki ( opcjonalnie )
szklanka bulionu ( u mnie wołowy z kostki )
garść świeżej, posiekanej bazylii
łyżka ziół prowansalskich, oregano, sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
około 400ml mleka
sól, pieprz do smaku
Pozostałe:
makaron lasagne ( 9 płatów )
250g sera żółtego ( można zastąpić parmezanem )
1 kulka mozarelli
Przygotowanie:
Makaron gotujemy przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku ( każdy płat osobno, a jeżeli chcemy obgotować kilka na raz, musimy uważać by się nie posklejały ).
Sos bolognese:
Na odrobinie oliwy szklimy cebulę z marchewką. Po około 5 minutach dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki.
Wlewamy do tego bulion, trzymamy na małym ogniu przez chwilę, by trochę odparował i dodajemy mięso.
Smażymy przez 20 minut na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną, świeżą bazylię i przyprawiamy do smaku. ( Jeżeli sos będzie za rzadki, możemy przesiać do niego ok. 1 łyżkę mąki by lekko go zagęścić ).
Sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w rondelku, tak by było płynne. Do rozpuszczonego masła, małymi partiami wsypujemy mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, do momentu aż wsypiemy całą mąkę ( zrobi się ładna zasmażka ).
Całość smażymy przez około 2 minuty i zaczynamy wlewać małymi partiami mleko, cały czas mieszając trzepaczką, rozrabiając go i ewentualne grudki.
Sos ściągamy z ognia i przyprawiamy do smaku.
Przygotowanie lasagne:
Naczynie żaroodporne smarujemy sosem beszamelowym.
Układamy płaty makaronu ( 3 sztuki ).
Na makaron dajemy połowę sosu bolońskiego, posypujemy połową mozarelli i 1/3 sera żółtego.
Znowu układamy 3 płaty makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, wykładamy resztę sosu bolońskiego, drugą połowę mozarelli i drugą część sera żółtego.
Ponownie układamy makaron, smarujemy go sosem beszamelowym i posypujemy resztą sera żółtego.
Gotową lasagne wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut.
dania z makaronem
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/lasagne-bolognese