ßßß Cookit - przepis na Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

nazwa

Wykonanie

Gulasz z serc drobiowych – przez wielu nie lubiany, a wręcz nie tolerowany :) Ja sama nigdy nie przepadałam za sercami, żołądkami, wątróbkami itp. – zmora mojego dzieciństwa.
A teraz kupuję, gotuję i jem ( i to ze smakiem ) ;) Zmienia się, kiedy zaczyna się gotować samemu, dla swojej rodziny :)
Gulasz przepyszny, delikatny, bardzo dobry :)
Składniki:
1kg serc drobiowych
1 cebula
pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
łyżeczka vegety ( domowej roboty )
2 ząbki czosnku
mąka ( do zagęszczenia sosu )
łyżka masła ( do podsmażenia )
sól, pieprz, maggi do smaku
Przygotowanie:
Serca myjemy, oczyszczamy i przekrawamy na pół ( można zostawić w całości ).
Podsmażamy na oliwie z dodatkiem łyżki masła, przez mniej więcej 10 minut, średnim ogniu.
Podsmażone serca przekładamy do garnka, a na patelnię, na której się smażyły, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Zeszkloną dodajemy do serc.
Serca z cebulką zalewamy wodą ( tyle by je zakryła ), dodajemy liście i ziele angielskie, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem, maggi i vegetą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.
Kiedy nasze serca są już miękkie, możemy dodać odrobinę mąki, by trochę zagęścić sos ( w zależności jaki lubimy ) i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/gulasz-z-serc-drobiowych