ßßß Cookit - przepis na Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

nazwa

Wykonanie

12 lutego, 2014 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Dziś zapraszam na słodko-ostrą, rozgrzewającą zupę kukurydzianą.
Zupa kukurydziana – przepis:
1500 ml wody
skrzydełko z indyka
2 marchewki
2 pietruszki
pół małego selera
por
500 g kukurydzy z puszki
ser żółty
natka pietruszki
sól, pieprz, oregano, estragon
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy skrzydełko z indyka, obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera oraz pora. Zupę gotujemy przez około 60 minut. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki, kukurydzę oraz przyprawy. Po godzinie gotowania wyjmujemy skrzydełko z zupy i przerabiamy zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Przed podaniem ozdabiamy zupę natką z pietruszki oraz kawałkami żółtego sera.
Podobne wpisy
Kremowa zupa kalafiorowo-marchewkowa
Krem brokułowy z kiełbasą, grzankami i startym serem
Krem z groszku z kozim serem
Krem kalafiorowy z jarmużem
Krem z fasoli szparagowej z ziołami
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/zupa-kukurydziana