Wykonanie
W 1932 roku Karl Freund wyreżyserował amerykańsko-francuską produkcję pt. Mumia . Akcja czarno-białego filmu rozgrywa się w Egipcie, gdzie podczas wykopalisk grupa archeologów ożywiła Imhotepa, który to natomiast zamierza przywołać z krainy Ozyrysa swoją ukochaną. No cóż przyznaję się, mam słabość do horrorów. Uwielbiam też stare czarno-białe filmy. To właśnie ten stary horror zainspirował mnie do przygotowania halloweenowego deseru. Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu na bardzo starą, lekko zbrązowiałą mumię o smaku karmelowym. Strasszzzznie smaczna mumia…250 ml
śmietany kremówki 36 %250 ml
mleka60 g
cukru2 łyżeczki
żelatynyforemki mumieWsypujemy
cukier do rondelka i czekamy, aż pod wpływem temperatury zamieni się w piękny złocisty karmel. Karmel trzeba dobrze oraz dynamicznie mieszać, aby się nie przypalił. Kiedy jest już gotowy, wlewamy do niego
śmietankę, po czym dokładnie mieszamy. Później dolewamy
mleka i gotujemy mieszając do momentu, aż mieszanina zacznie wrzeć. Rondelek zestawiamy z kuchenki. Do filiżanki wsypujemy
żelatynę. Następnie zalewamy ją odrobiną zimnej
wody. Kiedy mieszanina w rondelku przestygnie, dodajemy
żelatynę i mieszamy. Całość rozlewamy do foremek w kształcie mumii. Podajemy do
kawy, ciepłego
mleka oraz horrorów w każdej postaci.