ßßß Cookit - przepis na Piernikowa panna cotta

Piernikowa panna cotta

nazwa

Wykonanie

Oto delikatna panna cotta, która swobodnie może zagościć na Waszych świątecznych stołach. Mocno piernikowy smak, delikatna konsystencja i złotawy kolor. Jak dla mnie idealny deser na święta.
Składniki:
2 łyżeczki żelatyny w proszku
200 ml płynnej śmietanki kremówki
200 ml mleka
60 g Cukru Królewskiego trzcinowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać i pozostawić aby napęczniała. Śmietankę, mleko, cukier trzcinowy i przyprawę do piernika podgrzewać cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać bardzo dokładnie. Kiedy wszystko będzie dokładnie rozpuszczone wylewamy mieszankę do foremek (filiżanek). Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chowany do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc. Przed podaniem foremki wkładamy na chwilę do gorącej wody i wykładamy na talerzyk.
/wpis sponsorowany/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/12/Piernikowa-panna-cotta.html