Wykonanie
Nie ma Wigilii bez
śledzia . Zatem w najbliższych dniach pojawią się trzy przepisy na tę
rybę. Zaczynam od inspiracji staropolskich. Będzie korzennie i bardzo aromatycznie.około 300 g
śledzi w oleju2-3 kromki pumpernikla
cynamonszafrangęsty
sok z czarnej porzeczkiplasterek
cebulikilka listków
kolendrywykałaczki
Śledzie kroimy na pół (wzdłuż dłuższego
boku) zawijamy i spinamy wykałaczką. Następnie obsypujemy je
cynamonem oraz
szafranem i wstawiamy na 5-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, tak by się lekko zarumieniły. Kromki pumpernikla kroimy na cztery równe części. Na talerzu rozsmarowujemy trochę gęstego
soku z czarnej porzeczki, po czym układamy kromeczkę pumpernikla. Na kromce kładziemy ciepłego
śledzia. Przybieramy listkiem
kolendry i 2-3 cebulowymi
piórami.