U mnie w rodzinie najlepsze śledzie robi mama mojego taty. Sekret tkwi w specjalnie przygotowanej cebuli. Jako że lubię eksperymentować, zapraszam na moją wersję tej potrawy podaną w oliwie z oliwek z obłędną słodką cebulą, idealnie się sprawdzi na Wigilii.4 duże filety śledziowe (śledź solony)2 małe cebule3-4 łyżeczki cukru3-4 ogórki kiszone1/4 pęczka natki pietruszkioliwa z oliwekwykałaczkiCebulę najlepiej przygotować jest dzień wcześniej. Należy ją drobno posiekać, dodać cukier, zalać kilkoma łyżkami oliwy i dobrze wymieszać. Cebulę przechowujemy w lodówce. Jeśli ktoś nie lubi bardzo słonych śledzi, można je trochę pomoczyć w wodzie. Śledzia kroimy na pół (wzdłuż), zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką. Roladkę układamy na talerzu, po czym skrapiamy odrobią oliwy z oliwek. Pokrojonego w drobną kostkę ogórka, słodką cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki układamy obok. Podajemy z pieczywem.