Wykonanie
Dania jednogarnkowe to świetne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie wygodę. Jedną z prostszych i szybszych potraw w tym stylu jest risotto .
woda250 g
ryżu do risotto200 g
piersi z kurczaka1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła4-5 liści
jarmużu1 łyżka
masłasól,
pieprz,
kurkumaoliwaKurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy na
oliwie przez 4-5 minut w wysokim garnku.
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek siekamy i wrzucamy do garnka z
kurczakiem. Kiedy
cebula się zeszkli, wsypujemy
ryż, po czym podsmażamy go przez około minutę dokładnie mieszając. Po chwili dolewamy
wodę (tak by było jej około 1 cm nad powierzchnię
ryżu), dodajemy:
sól,
pieprz,
kurkumę. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany
jarmuż,
szałwię oraz łyżkę
masła. Gotujemy do momentu aż
ryż będzie ugotowany (
ryż jednak nie powinien się rozpadać).