ßßß Cookit - przepis na Rāmen wieprzowo-drobiowy z kaczką

Rāmen wieprzowo-drobiowy z kaczką

nazwa

Wykonanie

21 października, 2015 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Kolejna odsłona rāmenu . Tym razem jest to makaron na bulionie wieprzowo-drobiowym.
1900 ml wody
200 ml dashi (bulion rybny)
300 g żeberek wieprzowych (im bardziej kościste tym lepiej)
300 g skrzydełek drobiowych
2 szalotki
8 ząbków czosnku
2 łyżki mirin (słodka sake)
500-600 g makaronu rāmen
50-60 ml sosu sojowego
pieczona pierś z kaczki
dymka
paski glonów nori
ajitsuke tamago (jajko marynowane) lub jajko gotowane na twardo – jeśli lubicie
Do garnka wlewamy wodę i bulion dashi czosnek, szalotkę (czosnek i szalotkę możemy wcześniej opalić palnikiem) i mięso. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień (w międzyczasie zbieramy szum z mięsa). Bulion gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 4-6 godzin. Po tym czasie doprawiamy go sosem sojowym i mirin . Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron rozkładamy do misek, zalewamy bulionem. Następnie na wierzchu układamy składniki: plastry pieczonej kaczej piersi, dymkę i glony pokrojone w paski.
Podobne wpisy
Milmyeon i spotkanie o kuchni koreańskiej podczas III edycji Targów Książki Kulinarnej
Chāshū – japoński boczek glazurowany
Kake soba
Sushi a sprawa polska
Misoshiru – japońska zupa
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/ramen-wieprzowo-drobiowy-z-kaczka