ßßß Cookit - przepis na Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański

Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański

nazwa

Wykonanie

Zupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy.
Mój przepis jest kompilacją kilku koreańskich receptur na zupę kimchi. Starałam się, aby zupa nie była piekielnie ostra i możliwa do ugotowania w polskich warunkach. Pominęłam trudno dostępne składniki, mimo tego charakter zupy pozostał koreański. Jedynym czego nie znajdziecie na sklepowej półce jest kimchi. Można zamówić je na wynos w restauracji (koreańskiej, japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj .
Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku.
Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką.
Składniki (na 2 porcje zupy):
1,5 szkl. kimchi z sokiem (dobrze ukiszonej)
10 dkg plastrów wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty chili Mae lub 1/2 łyżeczki chili w proszku
3,5 szkl. wody
1/2 łyżka oleju
1/2 łyżki oleju sezamowego
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 czubata łyżeczka cukru
20 dkg tofu naturalnego
2 cienkie dymki ze szczypiorkiem
Przygotowanie:
Boczek pokroić na kawałki, czosnek na cienkie plasterki.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć boczek i czosnek.
Kimchi pokroić na niewielkie kawałki i dodać do garnka.
Następnie dodać wodę, olej sezamowy, cukier, pastę chili. Zupę gotować 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Pod koniec gotowania dodać tofu pokrojone w kostkę i dymkę pokrojoną na duże kawałki.
Zupę podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/09/zupa-kimchi-pikantny-kapusniak-koreanski.html