Wykonanie
4 listopada, 2015 by Magdalena Tomaszewska-BolałekRāmen z pastą miso to bardzo ciekawe i esencjonalne danie.
Makaron można podawać np. z
kaczką lub glazurowanym
boczkiem.1900 ml
wody200 ml dashi (
bulion rybny)300 g skrzydełek drobiowych i korpusów2
szalotki8 ząbków
czosnku2 łyżki mirin (słodka sake)500-600 g
makaronu rāmen30 ml
sosu sojowego60 g pasty misopieczona pierś z
kaczkinatka pietruszkiajitsuke tamago (
jajko marynowane) lub
jajko gotowane na twardo – jeśli lubicieDo garnka wlewamy
wodę i
bulion dashi
czosnek,
szalotkę (
czosnek i
szalotkę możemy wcześniej opalić palnikiem) i
mięso. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień (w międzyczasie zbieramy szum z
mięsa).
Bulion gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 4-6 godzin. Po tym czasie doprawiamy go
sosem sojowym i mirin . 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy pastę miso i dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany
makaron rozkładamy do misek, zalewamy
bulionem. Następnie na wierzchu układamy składniki: plastry pieczonej kaczej piersi i posiekaną
natkę pietruszki.
Podobne wpisyMisoshiru z hijiki i
botwinkąŻeberka glazurowanePieczona dorada
Wołowina z topinamburem i
pasternakiemPork chop sandwich (Montana) – Rok z kuchnią USA