Wykonanie
Zielona
herbata jest chętnie wykorzystywana zarówno przez japońskich, jak i europejskich cukierników. Najpopularniejsze są chyba
lody z jej dodatkiem, ale nadaje się też do innych deserów. Łączy się dobrze z
owocami,
mlekiem czy
bitą śmietaną.Panna cotta z zieloną
herbatą i
wiśniami – przepis (składniki na 12-14 porcji):400 ml
śmietanki kremówki 30%400 ml
mleka100 g
cukru7 g zielonej
herbaty matcha20 g
żelatynywiśnieŻelatynę wsypujemy do filiżanki i wlewamy odrobinę zimnej
wody. W ganku podgrzewamy
śmietanę kremówkę oraz
mleko. Kiedy mieszanina się zagotuje, zdejmujemy ją z palnika.
Herbatę wsypujemy do filiżanki i dolewamy do niej dwie łyżki mieszaniny, po czym dokładnie mieszamy,
potem znów dolewamy dwie łyżki i powtarzamy czynność jeszcze ze dwa
razy, aż
herbata rozpuści się dobrze w płynie. Kiedy to nastąpi, wlewamy zawartość filiżanki do garnka i dokładnie mieszamy (w ten sposób uda nam się uniknąć grudek). Następnie rozpuszczamy w mieszaninie
żelatynę. Rozlewamy do foremek, wrzucamy drylowane
wiśnie do środka i po przestudzeniu wstawiamy panna cottę do lodówki na 2-3 godziny.