Wykonanie
Niestety nie
moge dodac tego przepisu do zielonej akcji :( Ale dodaje do akcji herbacianej. Deser z zielonej
herbaty- swiezy i orzezwiajacy.Dla 4 osob:6 lyzek zielonej
herbaty w listkach1 niepelna szklanka
mleka (225ml)450 ml
smietany kremowki8 lylzek
cukru8 platow
zelatynyHerbate ,
mleko,
smietane i
cukier podgrzac do rozpuszczenia
cukru, ale nie gotowac. Odstawic na 10 minut.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, odcisnac i rozpuscic w
smietance. Mozna dodac ewentualnie nieco zielonego
barwnika spozywczego. Przecedzic, rozlac do salterek, odstawic do ostygniecia i zastygniecia do lodowki, przybrac dowolnymi
owocami.Przepis z moimi niewielkimi zmianami z: "Nowa kuchnia Polska Gazety Wyborczej" nr. 6 z 20 kwietnia 2006- "Spotkanie bialo-zielone".