Wykonanie
W zeszłym roku nie udało mi się zrobić za dużo potraw z dyni, za to w tym roku trwa w mojej kuchni prawdziwy festiwal potraw z wykorzystaniem tego warzywa. Robi się coraz chłodniej, więc częściej przygotowuje również zupy. Niedawno pojawił się na Kuchniokracji przepis na zupę z dyni na słono z
fetą . Tym razem proponuję coś w zupełnie innych klimatach, a mianowicie pachnącą
korzennymi przyprawami, rozgrzewającą polewkę z
mlekiem przybraną kwaśną
śmietaną oraz słonymi
pistacjami.Ze względu na to, że
dynia zawiera dużo witamin A, C i E szczególnie dobrze wpływa na cerę, a także wzmacnia odporność. Warzywo dostarcza również witamin z grupy B, żelaza, potasu oraz miedzi. Do tego jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Nie zapominajmy o
słonecznym, energetyzującym,
pomarańczowym kolorze.600 g miąższu dyni (lub musu
dyniowego)300 g
ziemniaków200 g
marchewki1 duża
cebula2 ząbki
czosnku600 ml
bulionu drobiowego100 ml
mleka40 g łuskanych
pistacjisól,
pieprz,
chilli,
kardamon,
cynamonkwaśna
śmietana do przybraniaDo garnka wlewamy
bulion, wrzucamy miąższ dyni,
ziemniaki,
marchew, posiekaną
cebulę oraz
czosnek i gotujemy przez 40 minut. 15 minut przed podaniem dodajemy
mleko, a także
przyprawy. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Po rozlaniu do miseczek ozdabiamy kleksem z kwaśniej
śmietany i posypujemy posiekanymi
pistacjami. Możemy podać z
maślanymi grzankami.