Wykonanie
Małe, słodkie
owoce wyglądające jak kiść
winogron w miniaturze kojarzą mi się nieodłącznie z podstawówką i oczekiwaniem na wakacje. Podczas WFu na świeżym powietrzu zawsze znajdowałam czas na podkradanie z drzew dojrzewających
morw .
Potem zmieniłam szkołę i zapomniałam o tych owocach. Dawny smak wrócił w momencie, kiedy moi rodzice posadzili u siebie w ogródku małe niepozorne drzewko
morwy białej (jej
owoce mogą być
mleczno-żółte, różowe czy nawet fioletowe). Przez kilka lat
owoców wyrastało, jak na lekarstwo. Trzeba było też o nie walczyć ze spragnionymi
słodyczy ptakami. W tym roku jednak roślina wyjątkowo obrodziła.
Morwę można jeść surową, nadaje się też do wypieków, produkcji
dżemów i
nalewek. Ja przygotowuję z niej
między innymi ciasto dla dzieci bez dodatku
cukru (przepis już w niedługo). W planach jest też
nalewka.W Chinach
owoce morwy białej
jada się na surowo, przygotowuje się też z nich
wino. W Wietnamie popularny jest si ro dao (
syrop morwowy), ruou dao (
likier morwowy), zaś aby podnieść właściwości zdrowotne potrawy, do dań
mięsnych gotowanych i smażonych można dodać liście
morwy.
Morwa czarna pochodząca z Azji Mniejszej znana była w Europie już przed panowaniem Rzymian, zaś
morwą czerwoną zajadali się rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej. W Afganistanie suszone
morwy stanowią przekąskę dla podróżnych i osób pracujących w
polu, podobnie wykorzystują
morwy mieszkańcy Himalajów, oni jednak częściej przerabiają
owoce na
mąkę, z której robią placki. Persowie jadają
chleb morwowy o nazwie tut-pikht, a mieszkańcy Azerbejdżanu robią z
morwy aragh (rodzaj
wódki).Dlaczego warto zainteresować się
morwą białą ? Otóż jest to roślina mająca liczne właściwości lecznicze. W tradycyjnej medycynie chińskiej używa się jej od setek lat. Według zielarzy z Państwa Środka jadanie
owoców morwy wzmacnia krew, przywraca siły, oczyszcza nerki i wątrobę oraz zapobiegają przedwczesnemu siwieniu włosów. Badania naukowe wykazały, że zawierają one witaminy: A, B1, B2 i C, a także żelazo i dużo
cukrów prostych. Lecznicze zastosowanie mają też liście. Obniżają one wchłanianie
cukru, co pomaga w odchudzaniu, a także w leczeniu cukrzycy.

Podobne wpisyMali pomocnicy odchudzaniaPad Thai – historia najsławniejszego tajskiego
makaronu i przepisCiasto bez
cukru z
morwamiPekin od kuchniKuchnia Jury Krakowsko-Częstochowskiej