Wykonanie
Tradycyjnie mazurki przekłada się różnymi masami. Najczęściej są to
dżemy i
marmolady. Dla odmiany proponuję ciasto z kawałkami
mango.190 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanej150 g
masła80 g
cukru1
jajko3 duże dojrzałe
owoce mango (lub
mango w syropie)
bezy2-3 łyżki
kakao1-2 łyżeczki
cynamonuDo miski wsypujemy
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
cukier,
cynamon,
kakao i drobno pokrojone zimne
masło. Składniki dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy
jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (będzie je łatwiej przenieść). Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wielkości 24 x 34 cm lub 5-6 małych okrągłych foremek o średnicy 10-12 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta (najlepiej przed samym podaniem) dodajemy pozostałe składniki.
Mango kroimy na plasterki, które następnie układamy na spodzie ciasta. Po wierzchu posypujemy mazurka pokruszonymi
bezami.