ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z makiem

Ciasto czekoladowe z makiem

nazwa

Wykonanie

20 lutego, 2014 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Dziś zapraszam na pyszne, aromatyczne ciasto czekoladowe z makiem.
170-180 g mąki
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
5 jajek
mak
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem przez 3-4 minuty. Do czekolady z masłem dodajemy żółtka miksujemy, a następnie dodajemy 4/5 ubitych białek. Na sam koniec dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę albo do formy (moja miała 24 x 34 cm). Na wierzch wykładamy pozostałe białka (rozprowadzamy je dobrze po wierzchu), które następnie posypujemy makiem. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podobne wpisy
Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady i maku – przepis na święta
Rolada biszkoptowa makowiec
Ciasto z białą i gorzką czekoladą
Ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady i płatkami migdałowymi
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/ciasto-czekoladowe-z-makiem