Wykonanie
Malwa to roślina z rodziny ślazowatych. Dawniej była popularną ozdobą ogrodów, ale najwidoczniej popadła w niełaskę, bo obecnie widuje się ją bardzo rzadko. Szkoda, jest to bowiem wysoka, ciekawa roślina o dużych kielichowatych kwiatach, od wieków stosowana w ziołolecznictwie. Jej kwiatów używa się do
barwienia produktów spożywczych, mogą też
mieć zastosowanie w kuchni, na przykład jako dodatek do deserów oraz ciast. Trzeba jednak uważać, gdyż w medycynie ludowej
płatki malwy są środkiem pobudzającym krwawienia menstruacyjne.
Biszkopt z malwą – przepis:110 g
mąki100 g
cukru5
jajekpół łyżeczki
sody oczyszczonej7-9 kwiatów malwy30 ml
białego winapłatki migdałowecukier puderW blenderze miksujemy
płatki malwy z
białym winem.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając
cukier. Następnie dodajemy do tej masy
żółtka (jedno po drugim) i ponownie ubijamy. Później powoli dosypujemy przesianą przez sito
mąkę oraz
sodę. Ostatnim dodatkiem są kwiaty malwy zmiksowane z
białym winem. Kiedy ciasto jest dobrze wymieszane, przelewamy je do formy i posypujemy
płatkami migdałowymi. Wypiek pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy posypany
cukrem pudrem.