Wykonanie
Pozostajemy w Nevadzie i klimatach baskijskich. Kuchnia Basków słynie z sezonowości i bardzo dobrej jakości produktów. Znajdziemy w niej
ryby,
owoce morza,
mięsa i warzywa (w szczególności
pomidory,
paprykę,
karczochy). Wśród technik kulinarnych szczególnie popularne jest grillowanie. Tradycyjnie, kuchnia ta jest prosta, ale na całym świecie można skosztować jej też w ekskluzywnym wydaniu w formie nowej kuchni baskijskiej (co jest nawiązaniem do francuskiej nouvelle cuisine). Basque Sandwich, czyli kanapka baskijska występuje w wielu przeróżnych wersjach. Oto moja propozycja.Basque Sandwich – przepis:małe
bagietkiwędlina wieprzowa lub rillettes wieprzowe lub plastry pieczonej
wieprzowinyser Idiazabal lub Manchego
czerwona paprykamajonezPaprykę kroimy na kawałki i grillujemy, aż
zrobi się lekko miękka. W piekarniku zapiekamy
bagietki z
mięsem i
serem (oddzielnie spód z dodatkami i oddzielnie wierzch). Przed podaniem na spód z dodatkami nakładamy
paprykę i
majonez, po czym przykrywamy wiechem
bagietki.