ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Lubicie ogórki kiszone? Ja bardzo, a szczególnie małosolne. Pierwsza partia już została zjedzona, dzisiaj kiszenie drugiej. To kiszenie jest niezwykle szybkie i proste, a smak ogórka małosolnego na kanapce po prostu w lecie jest nieodzowny :)
Ogórki małosolne kisi się u mnie w glinianych beczkach. Proporcje mniej więcej takie: na każde 5 kg ogórków daję 2 główki obranego czosnku i dość dużo kopru. Teraz wystarczy już tylko zalać ogórki wodą z solą – na każdy litr wody jedna płaska łyżka soli. I oczywiście woda powinna być zimna :) Jeszcze na górze kładę jakiś talerzyk i coś, co by go przytrzymywało na miejscu, a za 4 dni ogórki już można pałaszować.
W tych upałach, które teraz mamy, ogórki lubią szybko przekisnąć, więc jeśli czujecie, że już pora fermentację zakończyć, szybko ładujemy ogórki do słoików, zalewamy wodą z kiszenia i wstawiamy albo do zimnej piwnicy (ja niestety nie mam), albo do lodówki. Receptura banalna, a ogórki pyszne :)
Podobne przepisy
Kiszonki
Kiszenie
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Zielona sałatka zimowa
Kisimy barszcz
Źródło:http://www.gryzz.pl/ogorki-malosolne