Wykonanie
Lubicie
ogórki kiszone? Ja bardzo, a szczególnie małosolne. Pierwsza partia już została zjedzona, dzisiaj kiszenie drugiej. To kiszenie jest niezwykle szybkie i proste, a smak
ogórka małosolnego na kanapce po prostu w lecie jest nieodzowny :)
Ogórki małosolne kisi się u mnie w glinianych beczkach. Proporcje mniej więcej takie: na każde 5 kg
ogórków daję 2 główki obranego
czosnku i dość dużo
kopru. Teraz wystarczy już tylko zalać
ogórki wodą z
solą – na każdy litr
wody jedna płaska łyżka
soli. I oczywiście
woda powinna być zimna :) Jeszcze na górze kładę jakiś talerzyk i coś, co by go przytrzymywało na miejscu, a za 4 dni
ogórki już można pałaszować.W tych upałach, które teraz mamy,
ogórki lubią szybko przekisnąć, więc jeśli czujecie, że już
pora fermentację zakończyć, szybko ładujemy
ogórki do słoików, zalewamy
wodą z kiszenia i wstawiamy albo do zimnej piwnicy (ja niestety nie mam), albo do lodówki. Receptura
banalna, a
ogórki pyszne :)
Podobne przepisy
KiszonkiKiszenie
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Zielona sałatka zimowaKisimy barszcz