Wykonanie
CukiniaTen rok jakoś nieszczególnie pozytywnie wpłynął na ogród. Najpierw lało niemiłosiernie, później upały. Ale wśród tych wszystkich zawirowań atmosferycznych miłą niespodziankę sprawiła mi
cukinia.Nigdy nie doceniałam tego warzywa, aż któregoś dnia w
Krakowie poczęstowano mnie
cukinią przyprawioną nieco na ostro i zapieczoną pod pierzynką nie wiem z czego. W każdym razie danie było przepyszne i przestałam się wówczas zarzekać, że nigdy nie
będę jadła
cukinii.Jeśli przyjrzeć się temu warzywu, to nie dość, że jest przesmaczne, a do tego niskokaloryczne, to jeszcze bardzo atrakcyjnie wygląda. Na razie na moim blogu
cukinia zagościła raz . Ale biorąc pod uwagę, jak pięknie obrodziła, myślę, że w niedługim czasie pojawi się znowu.Co zaskakujące w
cukinii, to fakt, że można ją przyrządzić na słono i na słodko, a za każdym razem smakuje wyśmienicie. Chociaż osobiście preferuję jednak jej słoną wersję. A Wy macie swoje sposoby na cukinię? :)
Podobne przepisy
Placki z
cukinii i
fetyZielona sałatka zimowa
Leczo z
cukiniiBułeczki z
cukiniąSalsa paprykowa ze smażoną
cukinią