ßßß
Składniki:250 gr makaronu tagliatelle4 łyżki startego sera parmezan1 ząbek czosnku250 gr drobno pokrojonego boczku wędzonego1 średni por2 duże jajka200 ml śmietany 12%szczypta pieprzu1/4 łyżeczki soli4 filety z mintaja1/4 szklanki mleka1/4 łyżeczki tymianku1/2 szklanki bułki tartej4 łyżki masłaPrzygotowanie:Bardzo drobno pokrojony boczek włożyć na patelnię i topić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojonego w prążki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć od 7 do 8 minut.Ugotować makaron tagliatelle (250 gr to w moim przypadku była połowa opakowania). Makaron musi być al dente czyli lekko twardawy. Ugotowany makaron dodać do usmażonych już składników na patelni.W miseczce roztrzepać jajk a, dodać śmietanę i szczyptę pieprzu.Sosem jajecznym zalać składniki na patelni i mieszać intensywnie przez kilka sekund. Uważać aby nie zagotować sosu.Ja nie soliłam swojego sosu gdyż boczek, którego użyłam był dość słony.Ryba - przygotowanie: Do miseczki wlać mleko, dodać sól. Następnie zamoczyć rybę na około 10 minut. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i tymiankiem. Rybę wyjąć z mleka i intensywnie opanierować w bułce. Masło roztopić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Rybę ułożyć na foli aluminiowej lekko posmarowanej masłem. Każdy kawałek polać roztopionym masłem. Zapiekać przez 15 minut.Smacznego!Zapraszam do polubienia strony gotowaniomania na facebooku.