ßßß
Składniki:250 dkg krewetek1 średnia cukinia6 dużych pieczarek4 łyżki śmietany2 łyżki startego parmezanu3 łyżki startego sera żółtego Goudamakaron włoski Fusillisólpieprz1/3 świeżej papryki chilli2 małe czerwone cebule2 średnie ząbki czosnku3 suszone pomidory1 łyżka masła
Przygotowanie:



Na łyżce masła i łyżce oliwy (z zalewy z suszonych pomidorów) lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę chilli.Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojoną także w kostkę cukinię i skrojone pieczarki. Wszystko dusić 15 minut na małym ogniu.Gdy warzywa zmiękną dodać śmietanę, 1/2 łyżeczki soli i pieprz do smaku.Po minucie wrzucić krewetki. Jeżeli krewetki kupiliśmy mrożone upewnijmy się iż są one całkowicie rozmrożone, zanim wrzucimy je do sosu. Dusić wszystko przez 2 do max 3 minut. Jeżeli za długo będziemy dusić krewetki, będą one bardzo twarde.Na samym końcu, już po wyłączeniu ognia, dodać starty parmezan i żółty ser. Wymieszać.Podawać sos z ugotowanym makaronem Fusilli. Ja do gotowania makaronu dodaję łyżkę oliwy, w której pływały suszone pomidory.Po wyłożeniu na talerz, nasz makaron fajnie jest posypać świeżo startym parmezanem . Smacznego!