ßßß Cookit - przepis na Hummus

Hummus

nazwa

Wykonanie

Jedzony po raz pierwszy smakuje dziwnie, niektórym wręcz nie smakuje. Ci, którzy spróbują go ponownie nie wyobrażają sobie, że mogliby go więcej nie zjeść.
Z tego płynie jeden prosty wniosek, do smaku hommusu trzeba się przyzwyczaić. Ja zdecydowanie należę do jego największych miłośników. Jest błyskawiczny w przygotowaniu i można nim uraczyć zarówno wegetarian jak i fanów mięs.
Hummus
Składniki:
ciecierzyca w puszce
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki pasty sezamowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
opcjonalnie parę papryczek jalapenos (ze słoika)
Przygotowanie:
Przygotowanie dipu zajmuje dosłownie sekundy.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy razem. Dodając ciecierzycę nie wylewajmy zalewy, dodajmy około połowę zalewy czy nawet więcej w zależności od tego jak gęsty ma być nasz dip.
Drugą kwestią jest pasta sezamowa, nadal jest ona dość trudna do zakupienia w większości sklepów. Ja używam ziaren sezamu. Należy je utrzeć lub zgnieść przed dodaniem do blendera, gdyż blender nie jest w stanie rozdrobnić ich do konsystencji kremu.
Na końcu warto jest spróbować dip i dosolić, dopieprzyć czy dodać cytryny wedle własnego wyczucia smaku. Opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantne a wręcz ostre potrawy, dodajmy kilka papryczek jalapenos do blendera.
Dip smakuje rewelacyjnie z wszelkimi mięsami z grilla, na kanapkach różnego rodzaju i sam z selekcją warzyw. Jest naprawdę rewelacyjny na wiele sposobów. Bardzo fajnym pomysłem jest serwowanie go gdy robimy tzw. szwedzki stół gdzie Nasi znajomi sami decydują co mają ochotę jeść.
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/07/czescmam-nadzieje-ze-ostatnie-pare-dni.html