ßßß Cookit - przepis na Zdrowy i łatwy deser bez cukru – Ciasto pistacjowe (wegańskie i bezglutenowe)

Zdrowy i łatwy deser bez cukru – Ciasto pistacjowe (wegańskie i bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wykorzystując jedynie zdrowe i dobre dla naszego ciała składniki jesteśmy w stanie wyczarować niesamowite desery. Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i szybkie w przygotowaniu – to są założenia nowej serii na blogu „Łatwy i zdrowy deser” . Pierwszy spełniające te warunki przepis znajdziecie klikając w link - Czekoladki orzechowe (dwuskładnikowe).
Wpis w ramach współpracy z marką Primavika.
Czy wiesz, że pistacje zawierają najwięcej błonnika wśród wszystkich orzechów? A także jako jedyne orzechy posiadają w swoim składzie luteinę, która zabezpiecza nasz wzrok zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej? Im więcej czytam o zaletach spożywania pistacji tym bardziej cieszę się, że nowym produktem Primaviki jest właśnie masło pistacjowe (w składzie: 99% pistacji i szczypta soli). Do kupienia już w styczniu, a dzisiaj u mnie na blogu jako składnik tego wspaniałego deseru.
Dodatkowo na walory zdrowotne tego deseru wpływają rozdrobnione migdały (najlepsze źródło białka wśród orzechów, obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają uwrażliwić organizm na insulinę), daktyle (kolejne bogate źródło błonnika, a także żelaza i witamin A, B, C i K) i nerkowce (mają m.in. działanie uspokajające dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu . A zawarte w nich selen i cynk mają świetne działanie na włosy i paznokcie).
Skład (forma o średnicy 15cm)
spód:
100g migdałów,
4 daktyle,
1 łyżka wody.
masa:
200g nerkowców namoczonych na noc,
sok z 1 cytryny,
4 łyżki syropu klonowego,
3 łyżki masła pistacjowego Primavika,
szczypta soli.
Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić na noc.
Migdały wrzucić do malaksera i zblendować na drobno. Następnie dodać 4 daktyle i wodę, blendować do powstania zwartej masy.
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą, następnie przy pomocy zmoczonych dłoni ugnieść masę migdałowo-daktylową na równy spód. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy.
Z nerkowców wylać wodę, wrzucić je do malaksera razem z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Zblendować całość na gładki krem.
Do kremu dodać masło pistacjowe i szczyptę soli. Krótko zblendować do połączenia składników.
Krem pistacjowy wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ciasto jest gotowe, smacznego!
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2015-12-07
Czas przygotowania
20M
Czas gotowania
0M
Całkowity czas
20M
Średnia ocena
5
na podstawie 2 ocen
Bardzo łatwe Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciasta Desery Dietetyczne Przepisy Torty
Tagi
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Następny wpis
Inka bezglutenowa + warsztaty u Tomka Jakubiaka
To był prawdziwie orzechowy miesiąc na blogu! Prze [...] Czytaj dalej +
Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru a do tego szy [...] Czytaj dalej +
Święta bez pierogów? To nie Święta! Dlatego pomimo [...] Czytaj dalej +
Ciasto z owocami na maślance (bezglutenowe)
Uwielbiam wilgotne ciasta z owocami i to właśnie t [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2015/12/zdrowy-i-latwy-deser-bez-cukru-ciasto-pistacjowe-weganskie-i-bezglutenowe