ßßß Cookit - przepis na Szybki obiad wegetariański – Orzechowe spring rollsy

Szybki obiad wegetariański – Orzechowe spring rollsy

nazwa

Wykonanie

Szybki, wegański i bezglutenowy obiad? Proszę bardzo!
Wpis powstał we współpracy z marką Primavika .
Spring rollsy są świetnym pomysłem nie tylko na szybki obiad w domu, ale też jako drugie śniadanie czy lunch w pracy lub szkole. Dzięki dodatkowi tofu i masła orzechowego to prawdziwa białkowa bomba. Masło z orzeszków ziemnych oprócz dużej zawartości łatwo przyswajalnego, roślinnego białka posiada w swoim składzie niezbędne dla organizmu witaminy z grupy B oraz witaminę A i E. Warto je jeść także ze względu na niacynę i kwas foliowy, które świetnie wpływają na układ trawienny i nerwowy.
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nowe masło orzechowe 100% Primaviki z serii Active . Czym się charakteryzuje? Dokładnie tak jak sugeruje nazwa – zawiera 100% orzechów . Czyli ŻADNYCH dodatków! Orzechy użyte przy produkcji masła są wysokiej jakości i wolne od GMO. A do tego masło ma świetną konsystencje, więc idealnie nadaje się m.in. do sosów czy deserów.
Skład (12 sztuk):
100g tofu wędzonego,
1 średnia marchewka,
1/2 pęczka szczypiorku,
12 arkuszy papieru ryżowego,
garść świeżego szpinaku,
1 opakowanie (100g) tzw. makaronu sojowego (z fasoli mung).
Marynata do tofu:
1 łyżka masła orzechowego ACTIVE 100% Primavika,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
sok z 1 limonki,
opcjonalnie: szczypta suszonej chili.
Sos:
1 łyżka masła orzechowego ACTIVE 100% Primavika,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oleju sezamowego,
2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
sok z 1/2 limonki,
1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
Składniki na marynatę wymieszać. Tofu pokroić w paski (powinny nam wyjść 24 sztuki), zalać marynatą i odstawić na 10 min,
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie bazki, posiekać szczypiorek,
Składniki na sos wymieszać i wstawić do lodówki,
Zamarynowane tofu podsmażyć na złoto na patelni i odstawic do przestygnięcia.
Makaron sojowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund, następnie ułożyć na desce do krojenia, posmarować wnętrze sosem przy pomocy pędzelka silikonowego. Na arkuszu układać po kolei: 2 paski tofu, odrobinę makaronu, kilka pasków marchewek, 2-3 listki szpinaku, posypać szczypiorkiem i zawijać (najpierw przykryć farsz dolną częścią arkusza, później zagiąć oba boki, następnie zwinąć sajgonkę tak by całość stworzyła zgrabną paczuszkę).
Zjadać maczając w pozostałym sosie.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2015-12-11
Czas przygotowania
30M
Całkowity czas
30M
Średnia ocena
5
na podstawie 4 ocen
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2015/12/szybki-obiad-wegetarianski-orzechowe-spring-rollsy