ßßß




Składniki na ok. 12-14 choinekok. 750g mąki pszennej + mąka do podsypywania220 g margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki przyprawy korzennej do piernika2 łyżki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 szklanka miodu1 jajkoSkładniki na lukier4 szkl. cukru pudru5 białekWykonanie:Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, kakao, sodę. Mieszamy suche składniki. Na środku kopca robimy wgłębienie, wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę, wbijamy jajko i wlewamy miód. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy, najlepiej na całą noc, do lodówki.Po schłodzeniu kawałki ciasta, oderwane od kuli, wałkujemy na ok. 3-4 mm grubości. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 7-8 min., w przypadku mniejszych gwiazdek ok. 4-5 min. Pierniczki odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Z pierniczków tworzymy choinkę przekładając każdego pierniczka lukrem. Odstawiamy do czasu aż lukier zastygnie. Piernikowe choinki układamy w szczelne pudełka lub pakujemy na prezentPrzepis pochodzi z Moich Wypieków, z małymi modyfikacjami