ßßß


Składniki:1 kg mąki pszennej250 g miodu250 g margaryny1 łyżka smalcu2 szkl. cukru4 żółtka1 szkl. kawy inki (zaparzona z 2 łyżeczek kawy)1 łyżeczka amoniaku1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonych goździkówSkładniki na lukier4 szkl. cukru pudru5 białekkolorowe barwniki w proszkuWykonanie:W garnku zbrązowić 1 i 1/2 szkl. cukru, a następnie dodać kawę, margarynę, smalec i miód, całość podgrzać do rozpuszczenia składników i odstawić do przestygnięcia. W misce utrzeć żółtka z połową szklanki cukrem, dodać mąkę oraz pozostałe przestudzone składniki. Ciasto wyrobić na gładką masę, owinąć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Po schłodzeniu kawałki ciasta, oderwane od kuli, wałkujemy na ok. 4 mm grubości, wykrawamy różne kształty, w zależności od posiadanych foremek, u mnie w tym roku królują gwiazdki. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 min.LukierBiałka ubijamy na sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Lukier rozkładamy na mniejsze miseczki, dodajemy barwniki i miksujemy.Pierniczki lukrujemy i zdobimy wedle uznania.Smacznego!