Wykonanie
Kruche pierniczki to najlepsze
ciasteczka na świątecznym
stole w sam raz dla naszych najmłodszych łasuchów, dlatego w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć dzieci. Pierniczki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, puszczając
wodze fantazji podczas ich wycinania i ozdabiania .
składniki na 20 pierniczkówciasto1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukru2 łyżki
przyprawy do piernika
żółtkołyżeczka
sody oczyszczonej120 g
margarynylukierbiałko3 łyżki
cukru pudrułyżka
soku z cytrynyperełki
cukrowe do ozdobienia pierniczkówprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
cukier ,
przyprawę do piernika ,
sodę oczyszczoną oraz
żółtko , a na końcu wrzucamy pokrojona
miękką margarynę.Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto wałujemy na stolnicy posypanej
mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy pierniczki.Wykrojone pierniczki układamy na formie wyłożonej papierem dopieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C. pieczemy około 20 minut.Do miski wlewamy
białko, dodajemy
cukier puder i
sok z cytryny wszystko ucieramy do białości ale nie na sztywno .Tak przygotowanym lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pierniczki i ozdabiamy perełkami cukrowymi .