Panna cotta z kroplą blue curacao

nazwa

Wykonanie

Panna cotta, czyli gotowana śmietana z dodatkiem cukru i żelatyny. Słynny deser pochodzący z północnych Włoch. W Polsce coraz częściej gości na naszych stołach, ze względu na swój smak oraz prostotę wykonania. Deser możemy podawać z różnymi dodatkami tj. musy owocowe, syropy, likiery lub po prostu ze świeżymi owocami.
Składniki:
250 ml śmietany kremówki (36%)
250 ml mleka (3,2%)
½ szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka mocnego alkoholu np. whisky
2 łyżeczki blue curacao
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko i śmietanę, wsypujemy cukier, energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy alkoholi, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Mieszaninę przelewamy do 6 silikonowych foremek lub filiżanek, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Panna cottę przed podaniem wyjmujemy z foremek i polewamy syropem blue curacao.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/panna-cotta-z-kropla-blue-curacao