Wykonanie
Kawałki dyni olbrzymiej posmarowane
oliwą z oliwek, posypane
kolorowym pieprzem, pieczone z aromatycznym
rozmarynem i świeżą
żurawiną. Pyszny dodatek do sałatek i dań głównych.
Składniki:¼ dyni olbrzymiej
oliwa z oliwek extra vergine
pieprz kolorowy, świeżo mielonygarść świeżej
żurawinykilka gałązek
rozmarynuWykonanie:Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Dynię kroimy na kawałki ok. 2-3 cm grubości, obieramy ze skórki. Rozkładamy na blasze. Każdy kawałek dyni smarujemy
oliwą i posypujemy
pieprzem. Rozkładamy gałązki
rozmarynu.
Dynię pieczemy w 200 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut. Na ok. 5 minut przed końcem otwieramy piekarnik i rozsypujemy
żurawinę.Tak upieczona
dynia świetnie smakuje sama lub jako dodatek do sałatek albo dań głównych.Smacznego!