Wykonanie
Czy może być smaczniejsza przekąska niż pieczona marchew? Tak! Pieczona
marchew z czipsami z
buraka. Do tego świeże
zioła i odrobina
oliwy z oliwek. Wszystko zdrowe, z ekologicznych upraw. Takie połączenia lubię najbardziej. Takimi pomysłami dzielę się z
Wami najchętniej.
Składniki:kilka
marchewek (najlepiej z ekologicznych upraw),1 mały
burak,świeży
rozmaryn,świeża
kolendra,1 łyżka
oliwy z oliwek,
pieprz kolorowy.
Przygotowanie:Pieczona
marchew1) Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni w opcji "góra-dół".2) Żaroodporne naczynie smarujemy cienką warstwą
oliwy, przy użyciu pędzelka silikonowego.3)
Marchew obieramy, myjemy a następnie osuszamy na ręczniku kuchennym. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i na każdą
marchew, wspomnianym już pędzlem, nakładamy
oliwę. Posypujemy
ziołami i
pieprzem.4) Wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut.Czipsy z
buraka1)
Buraka dokładnie obieramy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym.2) Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.3) Przy użyciu obieraczki tworzymy cienkie paski z
buraka i układamy je na papierze do pieczenia. Solimy je do smaku.4) Po wyjęciu
marchewek z piekarnika ustawiamy opcję 'termoobiegu' i wstawiamy
buraki do pieczenia. Pieczemy przez 6-7 minut. Ważne jest, żeby obserwować, czy z naszego
buraka nie zrobił się węgiel.5) Dodajemy do
marchewek i chrupiemy ze smakiem, zarówno na ciepło jak i na zimno!