ßßß Cookit - przepis na Gwiazda drożdżowa z masą makową

Gwiazda drożdżowa z masą makową

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania,
1 jajko - temp. pokojowa,
1/2 łyżeczki soli,
180ml ciepłego mleka,
60g niesolonego masła,
60g cukru,
7g suszonych drożdży.
Ponadto:
300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa,
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżka śmietany 18%,
wiórki kokosowe - 1-2 łyżeczki.
Przygotowanie:
Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki.
Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i podzielić na trzy części. Na spód tortownicy położyć papier do pieczenia i rozwałkować na nim pierwszą część ciasta. Masę makową wymieszać z dżemem i rozsmarować połowę na cieście. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na ciasto wysmarowane masą makową. Wyrównać boki i rozsmarować drugą część masy makowej. Rozwałkować trzecią część ciasta i położyć na górę - również wyrównać boki. Na środek ciasta położyć wąską szklankę i wycinać ramiona gwiazdy. Po wycięciu ramiona gwiazdy wywijać podwójnie i po dwa ramiona z sobą sklejać - same końce. Założyć obręcz tortownicy, unosząc papier do pieczenia na boki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec przez 20minut. Na jeszcze gorącą gwiazdę nałożyć lukier ( wymieszany cukier puder ze śmietaną ). Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/12/gwiazda-drozdzowa-z-masa-makowa.html