ßßß
Jeśli lubicie kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem czekolady i gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać...Składniki na 12 sztuk:1 szklanka mąki1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody50 g kakao1 jajko1/4 szklanki oleju1/2 szklanki maślanki1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącejdodatkowo:75 g czekolady deserowejłyżka mlekawiórki z białej i mlecznej czekoladyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 170*C około 15 minut. Wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki i posypać wiórkami.
Inspiracja