Taką makaronową zapiekankę polecam na obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą.Składniki:250 g makaronu duże muszle300 g mięsa mielonego1 cebula1 ząbek czosnkuduża kulka mozzarelli (125 g)2 łyżki czarnych oliweksłoik sosu słodko-kwaśnegosólpieprzsłodka i ostra paprykałyżka olejuMakaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze się na złoto.