Wykonanie
Ostatnio będąc w pracy, przejeżdżałam w pobliżu straganu z
owocami. W oczy rzuciły mi się
czarne porzeczki i nagle zapragnęłam zrobić
sorbet z tych wspaniałych
owoców. To idealny pomysł na coś orzeźwiającego, doskonały na letnie upały, które właśnie się rozpoczęły. W
sumie miałam na chwilę dać sobie spokój z lodomanią, ale temperatury ze mną wygrały.Składniki:800 g
czarnej porzeczki3/4 szklanki
cukrusok z jednej
cytryny1 łyżka
wódkiPrzygotowanie:
Owoce przebrać i umyć. Wrzucić do pojemnika i zmiksować blenderem na gładki mus przez kilka minut (jeśli ktoś nie lubi pestek w sorbetach to można mus przetrzeć przez sito).Dodać
cukier,
sok z cytryny i
wódkę. Zmiksować przez minutę.Przelać do maszyny do
lodów i postępować wg jej instrukcji (jeśli chcecie możecie przygotować te
lody bez maszyny: wlać mus do pojemnika, wrzucić do zamrażarki i co 30 minut wyciągać i miksować masę).
Sorbet jest intensywnie
owocowy i kwaśny. Jeśli ktoś lubi mniej intensywne smaki można dolać pół szklanki - szklankę
wody. To znacznie złagodzi smak i uczyni
lody jeszcze bardziej lekkie. Choć ja od
sorbetów wolę
lody na jajkach, to te są wyśmienite i idealne na upały. Coś wspaniałego! :)