Wykonanie
            Ostatnio będąc w pracy, przejeżdżałam w pobliżu straganu z 
owocami. W oczy rzuciły mi się 
czarne porzeczki i nagle zapragnęłam zrobić 
sorbet z tych wspaniałych 
owoców. To idealny pomysł na coś orzeźwiającego, doskonały na letnie upały, które właśnie się rozpoczęły. W 
sumie miałam na chwilę dać sobie spokój z lodomanią, ale temperatury ze mną wygrały.Składniki:800 g 
czarnej porzeczki3/4 szklanki 
cukrusok z jednej 
cytryny1 łyżka 
wódkiPrzygotowanie:
Owoce przebrać i umyć. Wrzucić do pojemnika i zmiksować blenderem na gładki mus przez kilka minut (jeśli ktoś nie lubi pestek w sorbetach to można mus przetrzeć przez sito).Dodać 
cukier, 
sok z cytryny i 
wódkę. Zmiksować przez minutę.Przelać do maszyny do 
lodów i postępować wg jej instrukcji (jeśli chcecie możecie przygotować te 
lody bez maszyny: wlać mus do pojemnika, wrzucić do zamrażarki i co 30 minut wyciągać i miksować masę).
 Sorbet
Sorbet jest intensywnie 
owocowy i kwaśny. Jeśli ktoś lubi mniej intensywne smaki można dolać pół szklanki - szklankę 
wody. To znacznie złagodzi smak i uczyni 
lody jeszcze bardziej lekkie. Choć ja od 
sorbetów wolę 
lody na jajkach, to te są wyśmienite i idealne na upały. Coś wspaniałego! :)