Wykonanie
Czwartek, Maj 22, 2014, 23:12
Wyjątkowo lekka i puszysta wersja przepisu na leniwe pierogi. Idealne danie na obiad gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść coś domowego. Dodatek
bułki tartej i odrobiny
soli lub roztopionego
masła z
cukrem tylko udoskonalą to wspaniałe i proste danie.Muszę przyznać, że lewniwe pierogi robiłam po raz pierwszy. W domu jestem raczej przyzwyczajona do jadania kopytek lub pierogów zrobionych z pozostałych po obiedzie
ziemniaków. Tym razem jednak, podczas przeglądania różnych przepisów, przypomniałam sobie o dwóch kostkach
twarogu leżącego w lodówce i nagle zapragnęłam zrobić to proste i smaczne danie u siebie w domu. :)Przepis pochodzi ze słynnej strony mojewypieki.pl, gdzie można znaleźć wiele wspaniałych przpisów. Ilość składników potroiłam bo robiłam obiad dla 3 osób.Składniki:600 g
twarogu półtłustego (lub tłustego)3
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 opakowania
cukru wanilinowegoPrzygotowanie:
Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem.Pianę z
białek ubić na sztywno w osobnym pojemniku.Do
sera dodać
żółtka,
mąkę,
cukier wanilinowy i wcześniej ubitą pianę z
białek (powstała masa lepi się! im mniej
mąki dosypiemy tym lepiej)Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką i podzielić na 6 części. Każdy kawałek uformować w wałeczek i lekko spłaszczyć.Nożem odkrajać kawałki i wrzucać na wrzątek. Gotować chwilę do wypłynięcia.Gotowe!
Ciasto, dzięki niewielkiej ilości
mąki jest wpaniale lekkie i elastyczne. Najlepiej jeść je na ciepło zaraz po wyciągnięciu z
wody. Wtedy wystarczy polać
masłem i posłodzić lub tak jak ja lubię, dodać
bułkę tartą i odrobinę
soli. Pychotka! :D