Wykonanie
Na ten przepis czaiłam się od dobrych kilku lat. Oglądałam, przeglądałam i ciągle nie mogłam się zdecydować. Aż do niedawna. W końcu udało mi się skompletować wszystkie składniki i zabrałam się do roboty. Przepis jest bardzo pracochłonny i skomplikowany. Wymaga cierpliwości i ciągłego stania przy piekarniku kiedy doglądamy nasze
bażanty podczas pieczenia i sukcesywnie polewamy je sosem z dodatkiem
masła.
Mięso z
bażantów jest zupełnie inne niż z
kurczaka czy nawet
kaczki. Jest zbite, żylaste i nie każdemu może smakować. Ma cięższy i słodszy smak. Znakomitym dodatkiem jest do tego nadzienie z dzikiego
ryżu. Cierpko-kwaśny smak
borówki brusznicy idealnie pasuje do
dziczyzny. Teraz nie dostaniecie świeżej, ale z powodzeniem możecie zastąpić ją mrożoną wersją lub
porzeczką. Bedzie równie dobre. :)Przepis pochodzi z książki: Jedno smaczne danie.Przepis na 4 osoby:Składniki:115 g obranych
kasztanów świeżych lub mrożonych30 g
masła1 średnia
cebula175 g
borówki brusznicy60 g
cukru pudru175g dzikiego, ugotowanego
ryżu3 łyżki
natki pietruszki, drobno pokrojonejświeżo zmielony
pieprz czarny1/2 płaskiej łyżeczki łyżeczki
soli60 g
masła schłodzonego w 4 kawałkach2
bażanty30 g
masła900 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry12 małych
cebulek, obranych450 g
cukinii (małej), pociętej na pół i wzdłuż na 8 części (bez gniazd nasiennych425 ml
czerwonego wina (polecam użyć mniej - 250 mlPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Kasztany wrzucić do wrzątku, muszą być przykryte
wodą, i gotować przez 6-8 minut, aż do miękkości. Zadbać, aby nie popękały.W tym czasie na patelni roztopić 30 g
masła i obsmażyć pokrojoną drobno
cebulę - do szklistości. Dodać
borówki ,
cukier i smażyć całość przez 2-3 minuty, po czym odstawić.
Kasztany odcedzić, drobno pokroić i połączyć z resztą składników na patelni. Dodać
ryż,
pietruszkę,
sól, odrobinę
pieprzu i starannie wymieszać.Po dwa kawałki schłodzonego
masła włożyć pod skórę piersi każdego z
bażantów. Ptaki nadziać przygotowanym farszem i spiąć szpikulcem. Skórę
bażantów dokładnie posmarować miękkim
masłem (można wcześniej je roztopić).Ułożyć
bażanty w dużej brytfannie - piersiami do
spodu - i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut. W rondlu obgotować w tym czasie
ziemniaki. Gdy
woda zawrze,
ziemniaki natychmiast odcedzić.Podwyższyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Wyjąć brytfannę, przewrócić
bażanty na drugą stronę, polać je sosem z brytfanny i obłożyć plastrami
ziemniaków oraz małymi
cebulkami. Polać wszystko sosem (w miarę możliwości część sosu odlać do naczynia i wymieszać z odrobiną stopionego
masła i
wody - tym będziemy polewać
bażanty podczas pieczenia). Piec przez 20 minut co jakiś czas polewając przygotowaną mieszanką sosu z
wodą.Ponownie przewrócić
bażanty, dodać
cukinię i polać wszystko sosem z brytfanny. Piec przez kolejne 20 minut, a następnie przewrócić
bażanty, podwyższyć temperaturę do 220 stopni. Polać sosem i piec ostatnie 20 minut aż warzywa i
bażant się zrumienią, stale polewając sosem.
Bażanty wyjąć z brytfanny na ogrzaną tacę. Usunąć szpikulce, obłożyć upieczone ptaki warzywami, przykryć potrawę i przetrzymywać w cieple. Przelać sos z brytfanny do rondelka, zebrać z wierzchu tłuszcz i wlać
wino. Gotować na małym ogniu aż sos odrobinę zgęstnieje. Sos przelać so sosjerki, podawać do
bażantów.