Pieczone bażanty z dzikim ryżem i nadzieniem kasztanowo-borówkowym

nazwa

Wykonanie

Na ten przepis czaiłam się od dobrych kilku lat. Oglądałam, przeglądałam i ciągle nie mogłam się zdecydować. Aż do niedawna. W końcu udało mi się skompletować wszystkie składniki i zabrałam się do roboty. Przepis jest bardzo pracochłonny i skomplikowany. Wymaga cierpliwości i ciągłego stania przy piekarniku kiedy doglądamy nasze bażanty podczas pieczenia i sukcesywnie polewamy je sosem z dodatkiem masła. Mięso z bażantów jest zupełnie inne niż z kurczaka czy nawet kaczki. Jest zbite, żylaste i nie każdemu może smakować. Ma cięższy i słodszy smak. Znakomitym dodatkiem jest do tego nadzienie z dzikiego ryżu. Cierpko-kwaśny smak borówki brusznicy idealnie pasuje do dziczyzny. Teraz nie dostaniecie świeżej, ale z powodzeniem możecie zastąpić ją mrożoną wersją lub porzeczką. Bedzie równie dobre. :)
Przepis pochodzi z książki: Jedno smaczne danie.
Przepis na 4 osoby:
Składniki:
115 g obranych kasztanów świeżych lub mrożonych
30 g masła
1 średnia cebula
175 g borówki brusznicy
60 g cukru pudru
175g dzikiego, ugotowanego ryżu
3 łyżki natki pietruszki, drobno pokrojonej
świeżo zmielony pieprz czarny
1/2 płaskiej łyżeczki łyżeczki soli
60 g masła schłodzonego w 4 kawałkach
2 bażanty
30 g masła
900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
12 małych cebulek, obranych
450 g cukinii (małej), pociętej na pół i wzdłuż na 8 części (bez gniazd nasiennych
425 ml czerwonego wina (polecam użyć mniej - 250 ml
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Kasztany wrzucić do wrzątku, muszą być przykryte wodą, i gotować przez 6-8 minut, aż do miękkości. Zadbać, aby nie popękały.
W tym czasie na patelni roztopić 30 g masła i obsmażyć pokrojoną drobno cebulę - do szklistości. Dodać borówki , cukier i smażyć całość przez 2-3 minuty, po czym odstawić. Kasztany odcedzić, drobno pokroić i połączyć z resztą składników na patelni. Dodać ryż, pietruszkę, sól, odrobinę pieprzu i starannie wymieszać.
Po dwa kawałki schłodzonego masła włożyć pod skórę piersi każdego z bażantów. Ptaki nadziać przygotowanym farszem i spiąć szpikulcem. Skórę bażantów dokładnie posmarować miękkim masłem (można wcześniej je roztopić).
Ułożyć bażanty w dużej brytfannie - piersiami do spodu - i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut. W rondlu obgotować w tym czasie ziemniaki. Gdy woda zawrze, ziemniaki natychmiast odcedzić.
Podwyższyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Wyjąć brytfannę, przewrócić bażanty na drugą stronę, polać je sosem z brytfanny i obłożyć plastrami ziemniaków oraz małymi cebulkami. Polać wszystko sosem (w miarę możliwości część sosu odlać do naczynia i wymieszać z odrobiną stopionego masła i wody - tym będziemy polewać bażanty podczas pieczenia). Piec przez 20 minut co jakiś czas polewając przygotowaną mieszanką sosu z wodą.
Ponownie przewrócić bażanty, dodać cukinię i polać wszystko sosem z brytfanny. Piec przez kolejne 20 minut, a następnie przewrócić bażanty, podwyższyć temperaturę do 220 stopni. Polać sosem i piec ostatnie 20 minut aż warzywa i bażant się zrumienią, stale polewając sosem.
Bażanty wyjąć z brytfanny na ogrzaną tacę. Usunąć szpikulce, obłożyć upieczone ptaki warzywami, przykryć potrawę i przetrzymywać w cieple. Przelać sos z brytfanny do rondelka, zebrać z wierzchu tłuszcz i wlać wino. Gotować na małym ogniu aż sos odrobinę zgęstnieje. Sos przelać so sosjerki, podawać do bażantów.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_161_pieczone-bazanty-z-dzikim-ryzem-i-nadzieniem-kasztanowo-borowkowym.html