ßßß Cookit - przepis na Makaron z sosem z indyka na czerwonym winie

Makaron z sosem z indyka na czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Nie zawsze mam czas przygotować wykwintne danie, lub takie, które wymaga ode mnie wiele godzin spędzonych w kuchni. To wykonałam w 20 minut. Szybko, smacznie i konkretnie, ze składników, które akurat miałam pod ręką. Całość wzbogacona o cukier trzcinowy, który nadaje delikatny, słodki posmak i przełamuje kwaśność pomidorów. Wypróbujcie, smak jest wyjątkowy! :D
Składniki:
450g mielonego mięsa z indyka
500 g passaty pomidorowej (1 kartonik)
2 średnie cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki cukru trzcinowego
1/3 szklanki wytrawnego, intensywnego wina czerwonego
2 opakowania makaronu fusilli
spora szczypta soli czosnkowej
1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę. Kiedy cebula trochę się przyrumieni, dodać cukier trzcinowy i smażyć pół minuty, stale mieszając.
Dodać mięso z indyka i smażyć przez około 10 minut, aż mięso się przesmaży, co chwilę mieszając. Zalać całość passatą pomidorową i gotować kilka minut. Dodać wino i przyprawy. Gotować kolejne kilka minut. W razie wypadku dosolić. Zestawić z ognia.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Podawać z sosem.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_129_makaron-z-sosem-z-indyka-na-czerwonym-winie.html