ßßß Cookit - przepis na szczupak w sosie koperkowym

szczupak w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

UgotujmyCos.pl
Blog kulinarny - przepisy
Home
RYBY / OWOCE MORZA
szczupak w sosie koperkowym
Polecam przepis na szczupaka w sosie śmietanowo-koperkowym
Produkty:
1 szczupak 1,5 kg
sok z jednej cytryny
pęczek koperku
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
200 ml śmietany
sól,pieprz świeżo zmielonej
olej + 4 łyżki masła/2 do zrobienia sosu/
2 łyżeczki mąki
Wykonanie
Oczyszczonego szczupaka,myjemy ,solimy pieprzymy ,nacieramy czosnkiem
Układamy w pojemniku , polewamy sokiem z 3/4 cytryny i łyżką oleju.
Układamy obok kilka zgniecionych grubych gałązek od kopru i zostawiamy przykryte na minimum 2-3 h w lodówce.
Od koperku odrywamy grube gałązki i zalewamy 3/4 szklanki wody- stawiamy na małym gazie i gotujemy 5 minut by uzyskać koperkowy smak wody.
Gałązki wyrzucamy
Przestudzoną wodę koperkową mieszamy ze smietaną.
Szczupaka wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowymi ręcznikami.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z łyżką oleju.
Smażymy rybę na rumiano z obu stron – najpierw kładziemy stroną ze skórą – potem przewracamy i dosmażamy .
W innym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła dodajemy mąkę .Smażymy 2 minuty mieszając.
Wlewamy śmietankę z koperkową wodą. Ogrzewamy mieszając aż sos zgęstnieje.Dodajemy pokrojony koperek.. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .
Wlewamy do usmażonego szczupaka sos i dusić na bardzo małym gazie 15 minut
Powiązany przepis:
strucel makowy
karkówka po cygańsku
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/szczupak-w-sosie-koperkowym