Wykonanie
UgotujmyCos.plBlog kulinarny - przepisy
HomeRYBY /
OWOCE MORZAszczupak w sosie
koperkowymPolecam przepis na
szczupaka w sosie
śmietanowo-
koperkowymProdukty:1
szczupak 1,5 kgsok z jednej
cytrynypęczek
koperku3 ząbki
czosnkusól,
pieprz200 ml
śmietanysól,
pieprz świeżo zmielonej
olej + 4 łyżki masła/2 do zrobienia sosu/2 łyżeczki
mąkiWykonanieOczyszczonego
szczupaka,myjemy ,solimy
pieprzymy ,nacieramy
czosnkiemUkładamy w pojemniku , polewamy
sokiem z 3/4
cytryny i łyżką
oleju.Układamy obok kilka zgniecionych grubych gałązek od
kopru i zostawiamy przykryte na minimum 2-3 h w lodówce.Od
koperku odrywamy grube gałązki i zalewamy 3/4 szklanki
wody- stawiamy na małym gazie i gotujemy 5 minut by uzyskać
koperkowy smak
wody.Gałązki wyrzucamyPrzestudzoną
wodę koperkową mieszamy ze
smietaną.
Szczupaka wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowymi ręcznikami.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
masła z łyżką
oleju.Smażymy
rybę na rumiano z obu stron – najpierw kładziemy stroną ze skórą –
potem przewracamy i dosmażamy .W innym garnku rozgrzewamy 2 łyżki
masła dodajemy
mąkę .Smażymy 2 minuty mieszając.Wlewamy
śmietankę z
koperkową wodą. Ogrzewamy mieszając aż sos zgęstnieje.Dodajemy pokrojony
koperek.. Doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny, szczyptą
cukru i
solą .Wlewamy do usmażonego
szczupaka sos i dusić na bardzo małym gazie 15 minutPowiązany przepis:
strucel makowy
karkówka po cygańskuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
Ta strona korzysta z
ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej