Wykonanie
Szpinak z gorgonzolą nie ma nic wspólnego z
szpiankiem, jaki pamiętamy z dzieciństwa.
Składniki:Dużo liści
szpinaku (bo i tak się skurczy),
ser gorgonzola dolce albo picante (nie dużo - wystarczą 4 plasterki o grubości 1 cm), 2 łyżki
śmietany 36 %, łyżeczka
masła i
ser parmezan do posypania.Przygotowanie:
Szpinak sparzyć wrzątkiem w durszlaku.
Masło roztopić na patelni, dodać pokrojoną w plastry gorgonzolę oraz
śmietankę. Kiedy to wszystko zacznie wrzeć - pomieszać delikatnie. Przełożyć
szpinak do sosu, wymieszać delikatnie, przełożyć na talerze i od razu jeść. Można jeszcze posypać tartym
parmezanem.To jest dość tłuste danie, wiec jeśli się odchudzamy, to jemy tylko to danie, bez żadnych węglowodanów. Z deseru też rezygnujemy. Ale i tak jest przyjemnie... Tak przygotowany
szpinak jest pyszny!