Wykonanie
Nie będzie to przepis, tylko propozycja powrotu do korzeni. Prawdziwe masełko! :) Może zrobione w nie taki dokładnie sposób, jak robiły to nasze prababcie, bo ubijane mikserem, jednak smakuje identycznie. Do zrobienia go zachęciła mnie koleżanka z pracy, dzięki Paulinko!330 ml schłodzonej
śmietany 30% wlałam do wysokiej miski. Ubijałam mikserem do momentu oddzielenia się
masła. Jak ten proces przebiega? Najpierw
śmietana zwiększa objętość,
potem się ubija na sztywno. Następnie zaczynają się tworzyć jakby kłaczki, grudki, aż w końcu zaczynają się wydzielać
masło i
maślanka. Ubijałam jeszcze około 30 sekund. Całość trwa nie dłużej, niż 4 minuty. Gotowe
masło przełożyłam na drobne sitko i pozostawiłam w lodówce, żeby grawitacja odciągnęła resztę
maślanki.Z 330 ml
śmietany wychodzi nam 130 g
masła.