Wykonanie
By MagicPot, 30 czerwca 2015Każdy z nas zapewne nie raz chciałby choć raz przygotować lub zjeść domowe
masło przygotowane tak jak kiedyś robiły to nasze babki: z wierzchu
mleka zbierały
śmietankę z czego
potem kręciły
masło, a z
mleka można było uzyskać
kefir a nawet
ser biały – dzisiejsze
mleko do tego typu zabiegów się nie nadaje. Jeszcze pamiętam jak moja mama odstawiała
mleko w ciepłe miejsce z którego robiło się wpierw
zsiadłe mleko, następnie sitko wykładała pieluchą tetrową i nakładała to
zsiadłe mleko a
potem trzeba było czekać my uzyskać idealny
ser biały. Przygotowanie domowego
masła nie jest trudne lecz należy znaleźć tłustą
śmietankę, taką która nie posiada żadnych dodatków naturalnych czy sztucznych –
śmietanka musi być wykonana z
mleka w 100%. Tradycyjna
36% śmietana jest za mało tłusta – poszukajcie o większym składzie tłuszczu w
śmietance. Mnie się udało znaleźć
śmietankę która miała 47,5g tłuszczu na 100g
śmietanki – to był czysty przypadek, chciałam kupić
śmietanę przy ukręcić z niej
bitą śmietanę i początkowo nie zwróciłam uwagi na zawartość tłuszczu – chwyciłam z półki sklepowej a w domu gdy zaczęłam kręcić i w niecałe trzy minuty wytworzyła się
serwatka i powstało
masło…. słodkie
masło bo zdążyłam dodać
cukru pudruChłopaki byli zachwyceni
masłem na słodko.300ml tłustej
śmietany bez żadnych dodatków
przyprawy:
sólPrzelać schłodzoną
śmietankę do wysokiego naczynia i ubijać na najwyższych obrotach. Gdy wydzieli się
serwatka można ją odlać i dalej miksować. Można dodać odrobinę
soli – gdy lubicie słony smak. Po ukręceniu
masła należy je przełożyć do salaterki i odstawić do lodówki lub też od razu smarować
chleb,
bułki a nawet używać to smażenia czy też duszenia.Smacznego!Polecam inne przepisy na dodatki: