Wykonanie
Tort
czekoladowy – przepis II
Czekolada…jak jej nie lubić! Na deser w tabliczce, budyniu czy w torcie…zawsze smakuje wybornie. U mnie dzisiaj kolejny tort
czekoladowy, który upiekłam specjalnie dla gości z
Iranu. Niestety nie mogłam pokazać
torta w całości, bo czas naglił…Polecam tort
czekoladowy z
owocami, najchętniej jagodowymi. U mnie dzisiaj
borówki,
truskawki i
maliny.
Składniki:
Biszkopt kakaowytortownica o średnicy 27 cm5
jajek180 g
cukru80 g
pszennej mąki60 g
kakaoMasa czekoladowa½ l
śmietanki180 g
czekolady, u mnie 70 %
kakao4 łyżki
cukruMalinowa polewa200 g
malin80 g
cukruDo dekoracjiGanache, tutaj przepis
owoce, u mnie
maliny,
borówki i
truskawkiOdziel
białka od
żółtek. Ubij
białka na pianę. Dodaj po łyżce
cukru i ubijaj, aż piana będzie błyszcząca. Dodaj po jednym
żółtku wciąż ubijając. Przesiej
mąkę z
kakao, a następnie delikatnie wymieszaj z jajeczną masą. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piecz
biszkopt w nagrzanym piekarniku na 160ºC, u mnie termoobieg przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczony
biszkopt spuść na podłogę lub stół z wysokości 50 cm. Ostudź
biszkopt.Przygotuj masę czekoladowę. W małym garnku doprowadź do wrzenia
śmietankę. Dodaj
cukier i połamaną
czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia
czekolady, przykryj folią i ostudź. Ostuddzony krem włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień lekko zmiksuj, nie za długo, bo krem się zważy. Podziel
biszkopt na 3 rownej grubości placki. Do montowania torts skorzystałam z metalowej obręczy, którą dopasowałam do średnicy
biszkoptowych placków. Przełóż
torta czekoladową masą, wierzch pokryj jedynie cienką warstwą. wstaw do lodówki. W międzyczasie w małym rondelku zagotuj
maliny i
cukier. Gotuj przez 10 minut, aż
dżem zacznie gęstnieć. Przetrzyj przez sito i ostudź. Pokryj
torta malinową polewą i włóż do lodówki. Następnie przygotuj ganaché według tego przepisu i posmaruj nim wierzch
torta. Udekoruj
torta owocami w postaci kopca i wstaw do lodówki. Kiedy tort już jest mocno zchłodzony zdejmij metalową obręcz i podziel
torta na porcje. Smacznego!Polecane przepisy
Tarta ze
śliwkami i marcepanem
Rabarbarowy torcik z
orzechami i
białą czekoladąSzwedzki tort
truskawkowyWęgierski deser tort Esterhazy