ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Tort czekoladowy – przepis II
Czekolada…jak jej nie lubić! Na deser w tabliczce, budyniu czy w torcie…zawsze smakuje wybornie. U mnie dzisiaj kolejny tort czekoladowy, który upiekłam specjalnie dla gości z Iranu. Niestety nie mogłam pokazać torta w całości, bo czas naglił…
Polecam tort czekoladowy z owocami, najchętniej jagodowymi. U mnie dzisiaj borówki, truskawki i maliny.
Składniki:
Biszkopt kakaowy
tortownica o średnicy 27 cm
5 jajek
180 g cukru
80 g pszennej mąki
60 g kakao
Masa czekoladowa
½ l śmietanki
180 g czekolady, u mnie 70 % kakao
4 łyżki cukru
Malinowa polewa
200 g malin
80 g cukru
Do dekoracji
Ganache, tutaj przepis
owoce, u mnie maliny, borówki i truskawki
Odziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę. Dodaj po łyżce cukru i ubijaj, aż piana będzie błyszcząca. Dodaj po jednym żółtku wciąż ubijając. Przesiej mąkę z kakao, a następnie delikatnie wymieszaj z jajeczną masą. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku na 160ºC, u mnie termoobieg przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczony biszkopt spuść na podłogę lub stół z wysokości 50 cm. Ostudź biszkopt.
Przygotuj masę czekoladowę. W małym garnku doprowadź do wrzenia śmietankę. Dodaj cukier i połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady, przykryj folią i ostudź. Ostuddzony krem włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień lekko zmiksuj, nie za długo, bo krem się zważy. Podziel biszkopt na 3 rownej grubości placki. Do montowania torts skorzystałam z metalowej obręczy, którą dopasowałam do średnicy biszkoptowych placków. Przełóż torta czekoladową masą, wierzch pokryj jedynie cienką warstwą. wstaw do lodówki. W międzyczasie w małym rondelku zagotuj maliny i cukier. Gotuj przez 10 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Przetrzyj przez sito i ostudź. Pokryj torta malinową polewą i włóż do lodówki. Następnie przygotuj ganaché według tego przepisu i posmaruj nim wierzch torta. Udekoruj torta owocami w postaci kopca i wstaw do lodówki. Kiedy tort już jest mocno zchłodzony zdejmij metalową obręcz i podziel torta na porcje. Smacznego!
Polecane przepisy
Tarta ze śliwkami i marcepanem
Rabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladą
Szwedzki tort truskawkowy
Węgierski deser tort Esterhazy
Źródło:http://codojedzenia.pl/tort-czekoladowy-przepis-ii