Wykonanie
Pyszne ciasto z
biszkoptem, który zawsze się udaje, jego sekretem jest
ocet.
Maliny można zastąpić innymi miękkimi
owocami.Do
biszkoptu wielkości zwykłej tortownicy potrzebujesz:- 4
jajek- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru- 1 budyniu
śmietankowego- 1 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczki
octu- 1 łyżki
kakaoDo ganache potrzebujesz:- 2 tabliczek
czekolady- 70ml
śmietany 30%- odrobiny mocnego
alkoholuPoza tym:- 200ml
śmietany 30%- łyżki
cukru-
malin ze słoika lub innych miękkich
owoców- odrobiny startej
czekolady do dekoracji
Zacznij od upieczenia
biszkoptu. Oddziel
białka od
żółtek, do
żółtek dodaj
proszek do pieczenia i
ocet. Powinny trochę urosnąć.
Białka ubij z na sztywną pianę, dodaj do niej
cukier, ubijaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj
budyń,
mąkę oraz
kakao. Dokładnie wymieszaj wylej do posmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą tortownicy.Piecz w rozgrzanym wcześniej do 190 stopni C piekarniku bez termoobiegu przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przykryj ciasto ręcznikiem, by powoli stygło. Gdy ostygnie przetnij je nożem na pół uzyskując dwa blaty.By uzyskać
czekoladowy ganache pogrzej do zagotowania
śmietanę w garnuszku, zdejmij ją z gazu i dodaj do niej połamaną na kawałki
czekoladę, powinna rozpuścić się w ciągu minuty.Dodaj odrobinę
alkoholu i po wymieszaniu do uzyskania gładkiej masy odstaw naczynie w chłodne miejsce, by ganache ostygł.Ubij pozostałą
śmietanę z
cukrem. Zetrzyj trochę
czekolady do dekoracji.Pierwszy blat pokryj ganachem
czekoladowym, na nim ułóż
maliny i przykryj drugim blatem. Na wierzchu ciasta umieść
bitą śmietanę używając szprycy. Całość udekoruj startą
czekoladą.*Możesz nasączyć ciasto
alkoholem dodając do 1/3 szklanki zimnej
herbaty 2 kieliszki
wódki, taką mieszankę rozprowadź po obu blatach, przed przełożeniem ciasta, używając łyżki.Smacznego!!!