Wykonanie
Był pomysł na kolacje ,
pora tez na pyszny deser . Przepis znalazłam na stronie Raizy :) , uwielbiam jej pomysły klik, na tejże stronie znajdziecie również szablon do pobrania, wystarczy się zarejestrować szybko i prosto :)Rolada niby prosta ,ale łatwo zepsuć efekt nie można przekroczyć czasu pieczenia max 7-8 minut.Krem z
białej czekolady jest fantastyczny - i tak to po zrobieniu zdjęć praktycznie zjadłam 2/3 rolady ..... no cóż pewnie zjadłabym całą , ale na szczęście się opamiętałam : D.Rolada wygląda efektownie i zapewniam was jej smak jest boski , mąż pyta czy upiekę dziś drugą ;)
Składniki :Ciasto do ozdoby
białko30 g
cukru kryształu40 g
mąki20 g miękkiego
masłabarwnik czerwonyCiasto na roladę4
jajka1 łyżeczka cream of
tartar lub
soku z cytryny60 g roztopionego
masła1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru + 1 łyżka1/4 szklanki
kakao2,5 tabliczki
białej czekolady1 szklanka
śmietanki 36 %
truskawkiOpis wykonania :1.
Białko,
cukier,
mąkę i
masło wkładamy do miseczki , wszystko razem miksujemy na gładką masę, ciasto dzielimy i barwimy .Jedną część na różowo , drugą na czerwono. Przekładamy do woreczków lub szprycy.2. Drukujemy szablon na kartce A4 . Blaszka u mnie 26x 38 cm na dno przycinamy szablon , na szablon kładziemy przycięty papier do wypieków. Wyciskamy wzorek za pomocą szprycy, blaszkę wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut .
3. Robimy ciasto na roladę w tym czasie. Oddzielamy
białka i
żółtka.
Białka ubijamy dodajemy cream of
tartar lub
sok z cytryny oraz połowę z
cukru ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem na puszysta mas , dodajemy ubite
białka delikatnie mieszamy, wlewamy ostudzone
masło, wsypujemy
mąkę i
kakao, delikatnie mieszamy.4. Blaszkę wyciągamy z zamrażalnika, wyciągamy
spod papieru szablon, wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, delikatnie uderzamy blaszką by wyrównać ciasto. Pieczemy w 200 C około 7 - 8 minut bez termoobiegu.5. Przycinamy papier na wielkość ciasta posypujemy
cukrem pudrem, upieczone ciasto delikatnie odkrawamy od brzegów i przewracamy szybko blaszkę z
ciastem, ściągamy papier delikatnie z wierzchu odkładamy na bok, następnie ponownie obracamy ciasto na tym że papierze.
6.
Śmietankę podgrzewamy by była ciepła , ważne by jej nie zagotować. Do miski wrzucamy połamaną
czekoladę, zalewamy
śmietanką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno :).
7. Masę rozsmarowujemy na cieście, pokrojone
truskawki układamy około 2 cm od brzegu bez wzorków, zwijamy i schładzamy lub od razu zajadamy :).
źródło : Dulce Delight