ßßß Cookit - przepis na Ganache przygotowujemy dzień wcześniej

Ganache przygotowujemy dzień wcześniej

nazwa

Wykonanie

Był pomysł na kolacje ,pora tez na pyszny deser . Przepis znalazłam na stronie Raizy :) , uwielbiam jej pomysły klik, na tejże stronie znajdziecie również szablon do pobrania, wystarczy się zarejestrować szybko i prosto :)
Rolada niby prosta ,ale łatwo zepsuć efekt nie można przekroczyć czasu pieczenia max 7-8 minut.Krem z białej czekolady jest fantastyczny - i tak to po zrobieniu zdjęć praktycznie zjadłam 2/3 rolady ..... no cóż pewnie zjadłabym całą , ale na szczęście się opamiętałam : D.
Rolada wygląda efektownie i zapewniam was jej smak jest boski , mąż pyta czy upiekę dziś drugą ;)
Składniki :
Ciasto do ozdoby
białko
30 g cukru kryształu
40 g mąki
20 g miękkiego masła
barwnik czerwony
Ciasto na roladę
4 jajka
1 łyżeczka cream of tartar lub soku z cytryny
60 g roztopionego masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
1/4 szklanki kakao
2,5 tabliczki białej czekolady
1 szklanka śmietanki 36 %
truskawki
Opis wykonania :
1. Białko, cukier, mąkę i masło wkładamy do miseczki , wszystko razem miksujemy na gładką masę, ciasto dzielimy i barwimy .Jedną część na różowo , drugą na czerwono. Przekładamy do woreczków lub szprycy.
2. Drukujemy szablon na kartce A4 . Blaszka u mnie 26x 38 cm na dno przycinamy szablon , na szablon kładziemy przycięty papier do wypieków. Wyciskamy wzorek za pomocą szprycy, blaszkę wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut .
3. Robimy ciasto na roladę w tym czasie. Oddzielamy białka i żółtka.Białka ubijamy dodajemy cream of tartar lub sok z cytryny oraz połowę z cukru ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszysta mas , dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy, wlewamy ostudzone masło, wsypujemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.
4. Blaszkę wyciągamy z zamrażalnika, wyciągamy spod papieru szablon, wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, delikatnie uderzamy blaszką by wyrównać ciasto. Pieczemy w 200 C około 7 - 8 minut bez termoobiegu.
5. Przycinamy papier na wielkość ciasta posypujemy cukrem pudrem, upieczone ciasto delikatnie odkrawamy od brzegów i przewracamy szybko blaszkę z ciastem, ściągamy papier delikatnie z wierzchu odkładamy na bok, następnie ponownie obracamy ciasto na tym że papierze.
6. Śmietankę podgrzewamy by była ciepła , ważne by jej nie zagotować. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, zalewamy śmietanką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno :).
7. Masę rozsmarowujemy na cieście, pokrojone truskawki układamy około 2 cm od brzegu bez wzorków, zwijamy i schładzamy lub od razu zajadamy :).
źródło : Dulce Delight
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/02/rolada-czekoladowa-z-serduszkami-z.html