ßßß
Robi się je łatwo i z powszechnie dostępnych składników.Pyszne! Polecam :)Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki .Składniki : (50-55 ciasteczek)200 g miękkiego masła3/4 szklanki fruktozy/cukru brzozowego cukru (dzięki temu będą bardziej chrupiące)1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli2,5 szklanki płatków owsianych górskich
Wykonanie :Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując fruktozę (cukier brzozowy) i dalej miksując. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je ręką/łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.Smacznego :)
POLECAM TAKŻE:Razowe ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i czekolady
Owsiane florentynki .