ßßß Cookit - przepis na CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA

CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA

nazwa

Wykonanie

Robi się je łatwo i z powszechnie dostępnych składników.
Pyszne! Polecam :)
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki .
Składniki : (50-55 ciasteczek)
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki fruktozy/cukru brzozowego cukru (dzięki temu będą bardziej chrupiące)
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych górskich
Wykonanie :
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując fruktozę (cukier brzozowy) i dalej miksując. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je ręką/łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
Smacznego :)
POLECAM TAKŻE:
Razowe ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i czekolady
Owsiane florentynki .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/12/10/chrupiace-owsiane-ciasteczka